Det er ligegyldigt, om du ejer eller lejer den nye bolig, som du skal flytte ind i. Der altid nogle ting, som vi skal huske. Vi har måske en lang tjekliste, som vi bruger under hele processen. Sådan noget som at få meldt ud til alle om, at vi skifter adresse. Vi får talt med forsikringsselskabet. Vi får oplyst vores arbejdsgiver, læge og tandlæge om den nye adresse. Vi taler også med banken, så vores bank kan sende os kontoudtræk. Vi får sørget for at aflæse og meddele forbruget på strøm, gas og vand, så ikke skal betale for et forbrug, vi ikke har haft. Vi taler naturligvis også med dit telefonselskab, så vi ikke skal mangle internettet. Og vi får også aftalt tider med håndværkere, som enten skal lave nogle små reparationer eller hjælpe os med at få sat lamper op, malet en væg eller noget i den dur. Alt står på vores tjekliste. Og vi kan godt lide at sætte et flueben ved hver opgave, efterhånden som vi får dem udført.
Omkodning af låse
Der er dog noget, som aldrig står på tjeklisten. Det står ikke engang på store hjemmesiders flytteguides. Det er: ”Omkode låse”. (Der kan også stå: ”Udskifte låse”.) Og det er helt forkert. Det er faktisk en opgave, som mange slet ikke tænker på, men som er afgørende for, at du kan føle dig helt sikker i din nye bolig. Det er en opgave, som bør stå højt på listen. Faktisk er det en opgave, som bør være fuldført, inden du flytter ind. Og det er en opgave, som ikke tager flere dage. Du kan faktisk aftale tid med en låsesmed i København her, eller hvor du nu flytter hen dagen, før du skal flytte, så det kan blive gjort, og du kan få den nye nøgle til døren, så du er fuldkommen flytteklar.
Det er sund fornuft
Dette er fornuftigt at få låsene udskiftet eller omkodet. Du ved jo ikke, hvem der i virkeligheden har adgang til din nye bolig. Måske er det en bolig i et nyopført byggeri, og du er den første, der flytter ind. I det tilfælde kan du være ret sikker på, at der ikke er så mange mennesker, der har adgang til din bolig. Men er det en ældre bygning, så er det faktisk et must at få nye låse. Nogle forsikringsselskaber forlanger det af dig. Så tal med dit forsikringsselskab. De kan vejlede dig om deres politik vedrørende dine forsikringer, når du flytter. Men det er ikke alle forsikringsselskaber, der forlanger, at du får låsene til dørene omkodet.
Derfor bør du også selv huske det. Det er måske en irriterende udgift, lige når der er mange andre udgifter i forbindelse med flytningen. Måske. Men du vil forbande dig, selv hvis du ikke gør det den dag, du kommer hjem og opdager, at der har været indbrud i din bolig.
Derfor: Til en god flytning og dermed også en god start på et nyt liv, så udvid lige din tjekliste over alle tingene, du skal gøre og nå med: ”Omkode låse i ny bolig”.